reklama

Federálne derby vo svete kávy

Po tom, ako sme zasa raz prehrali v hokeji federálne derby, pozrime sa ako to je pri káve. Ako v mnohých veciach, aj tu platí že Česi sú o krôčik pred nami. Bohužiaľ. Čítajte ďalej a dozviete sa prečo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Skúsme sa zamerať najskôr na to čo máme spoločné, sú to stále zlé návyky pri servise a podávaní.
Objednáme presso ? alebo pressko s mliečkom – popřípade s mlékem ? Ako vieme už pri objednávaní je tu prvý zlý krok . Pri malom vysvetľovaní že si nedáte veľký kýbel karcínogénov ale radšej espresso len krútia hlavou nielen u nás, jó pikolko stě chtěl, , tak to povědzte rovnou...... a nakoniec vám aj tak donesú to, čo ste práve nechceli. Niekde to už začínajú chápať že v ich podnikoch chodia ľudia aj na „kávu“ a nie podporovať rakovinotvorné látky v ich tele, a aspoň zo slušnosti vám to čo chcete aj prinesú.
Je tu tiež otázka kvality kávy, možno vám prinesú sľúbené espresso, s mliekom, či bez – dokonca aj hnedým cukrom a malým pohárom vody, ale daný nápoj je prepálene nechutný. To nie je chyba ktorú vy bádate len u nás, na Slovensku. Podobné je to aj v Česku, ba viac ako rovnaké.
Čo sa týka cappuccina to sa pravdepodobne neoplatí ani rozoberať pokiaľ existujú také podniky ktoré sú Vám to schopné pripraviť z prášku. Áno , aj v takom som bol .... Tam to cappuccino naparené mlieko nevidelo ani z rýchlika – všetko je to na báze zaliatia horúcou vodou.
No na druhej strane, v tých „lepších“ kaviarňach si Vás určite budú vážiť a pokiaľ si objednáte espresso alebo cappuccino, dostanete ho.
Kvalita kávy a rozdiel medzi Českom a Slovenskom je už o niečom inom. Preto im môžeme len ticho závidieť a napredovať. Majitelia kaviarní v Česku hľadajú riešenia ako u nich dostať kvalitnú kávu, hľadajú odkiaľ ju objednať a mať ju čerstvú. Slovensko – niekedy dostanete kávu z mlynčeka kde stojí aj týždeň. No ako vieme , aj u nás aj v Čr – iný kraj, iný mrav...
Sú trochu pred nami aj v pražení kávy – v Česku si môžete objednať čerstvú kávu z pražiarní ktoré sa kvalitou produktu predbiehajú, a tých je oveľa viac ako u nás. Na Slovensku je tých kvalitných pražiarní síce len pár, no dokážu byť rovnocenným súperom na trhu a kvalitnou konkurenciou.
No o ich počte – vieme. Pozitívnou správou pre nás je že kávová kultúra ako v Česku tak aj na Slovensku napreduje, je to čoraz viac kvalitných kaviarní a pražiarní, ktoré by mali byť súčasne prepojené. Je kúsok smutné že cena nekvalitných káv, kde vám dajú pri podpise zmluvy s dodávateľom upraženej kávy samé bonusy v „cene“ prebíja kvalitný slovenský produkt. Povedzme si na rovinu, byť lepší niečo stojí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Do skávenia priatelia :)

(článok bol pripravený v spolupráci, s mojím kolegom, milovnikom kávy a baristom SCAE Patrikom Kováčom)

Marek Benikovský

Marek Benikovský

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Barista SCAE Zoznam autorových rubrík:  úvodSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu