Káva a jej kultúra na Slovensku

Autor: Marek Benikovský | 7.4.2014 o 23:15 | (upravené 7.4.2014 o 23:21) Karma článku: 9,79 | Prečítané:  1671x

Pressko s mliečkom ? Piccolko ? Turecká káva ? Alebo dokonca Expresso? Nie ! Časy , kedy sme takto nazývali nápoje na základe espressa sú nenávratne preč. Aspoň by mali byť . V úvode sa pozrieme na základné nápoje , ktoré si v kaviarňach objednáme . Hor sa na to!

Džezva - pravý nástroj na výrobu tureckej kávyDžezva - pravý nástroj na výrobu tureckej kávyIlustračné foto

Hneď na začiatku by som chcel upozorniť , že niesme zástancami žiadnej značky kávy , kaviarne alebo pražiarne . Sme len kávoví nadšenci , zaujímajúci sa o kávu od jej vzniku až po šálku v kaviarni .

Pod fotografiou v profile je , že som barista SCAE. Čo je to vlastne barista ? Je to druh zamestnania , kvalifikácie , ba priam šialenstva v odbore kávy a teplých nápojov . Kvalitný barista , by mal ovládať prípravu kávových nápojov na základe espressa ako aj ich objemy a názvy! Ak si objednáme espresso a barista sa vás spýta či piccolko , alebo to väčšie vedzte , že má od kávy presne tak ďaleko ako ja k jadrovej fyzike .

SCAE je skratka pre najväčšiu a najrešpektovanejšiu organizáciu zdrružujúcu baristov , kaviarne a pražiarne .

Treba si preto uvedomiť , že káva si zaslúži patričnú pozornosť , pretože ju pijeme každodenne . Mali by sme tak vedieť ako sa ktorá volá .

Tak pekne od začiatku . Ak si v Taliansku popýtame piccolo , váš čašník sa na vás nepekne pozrie . Prečo ? Po Taliansky to znamená malý . Malý čo ? 

Espresso je teda káva v malej šálke , ktorá by mala mať objem do 70 ml. Samotný nápoj má mať 30 ml . 
Omyl spotrebiteľov pri tomto nápoji je ten , že si myslia "Je to príliš malé to mi nepomôže". Opak je však pravdou . Espresso je nápoj , ktorý prejde mechanizmom na výrobu kávy . Spravidla je to 20-30 sekúnd . Prejde teda len najsilnejší a najaromatickejší extrakt s krémovou penou hustotou pripomínajúci viac olej ako vodu . Kávové zrniečko obsahuje oleje , ktoré sa sem pri tlaku 9 barov extrahujú . 

Pressko s mliečkom . Je to aj vaša obľúbená kombinácia v kaviarni ? Ak ste odpovedali áno nevadí . Pred pár rokmi tomu tak bolo aj u mňa. Kávy teda dostanete viac , otázna je však jej kvalita a škodlivosť . Pri extrakcií , ktorá trvá viac ako 25 sekúnd sa luhujú aj neprirodzené a škodlivé látky . 

Pri nápise Turecká káva by sa určite potešili turisti z tejto krajiny . Ako to s ňou je ? Jednoducho , turecká káva sa pripravuje v špecifickej nádobe zvanej džezva . Káva sa varí na miernom ohni a s pridaním škorice a cukru . V naších zariadeniach sa však pod týmto názvom skrýva káva zalievaná . Ak sa chceme baviť o kávovej kultúre na slovensku a vy sa nedokážete vzdať svojej lahôdky "zo spodkom" popýtajme si jednu zalievanú namiesto tureckej . 

Toľko ku najčastejším chybám v zariadeniach ponúkajúcich kávu . Ku nášmu ďaľšiemu článku už budeme pridávať aj videá , ktoré budú trvať dve až tri minúty . Budú sa zaoberať kávou ako takou od jej pestovania , zberu , transportu , až po praženie a prípravu . 

Môžete sa však tešiť aj na porovnanie slovenskýh pražiarní a v poslednej fáze zavítame aj do vašej obľúbenej kaviarne a ponúkneme kávovým nadšencom videozáznam . 

Do skávenia piatelia :)

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Kotlebovcom po zrušení môžu siahnuť na majetok, pozrite sa na aký

Kotlebovcom sa po vstupe do banskobystrickej župy začalo dariť, kupovali autá aj domy.

SVET

Rakúska štátna tajomníčka: Teraz útočia na webe, zajtra v uliciach

Rakúsko pripravuje zákony o nenávistných prejavoch.


Už ste čítali?