Káva vs. nekáva

Autor: Marek Benikovský | 26.9.2014 o 17:10 | Karma článku: 5,29 | Prečítané:  1300x

Dobrý deň, drahí priatelia. Píše sa 26.9, je upršaný deň a pani jeseň prešla na Slovensku do svojej druhej a teda aj oficiálnej časti ( prvá časť mala prívlastok letná, ale asi sme neposlúchali :) ) a to je znak, že aj káva bude oslavovať. Áno medzinárodný deň kávy je vždy prvý októbrový deň. Dostal som od vás niekoľko správ a to na tému žaluďová, pšeničná, ražná a iná káva - nekáva. Poďme sa teda tomuto produktu spolu pozrieť pod vrchnáčik.

V dnešnom uponáhlanom svete, kedy spánok znamená pre mnohých z nás luxus, deficit energie riešime väčšou spotrebou kofeínu. Málokto však rozoznáva kvalitnú kávu od menej kvalitnej, arabiku od robusty. Dostali sme sa ku prvému bodu úrazu. Ak si dáme "turka" ( zalievanú kávu ) kde je zrno 100 percentnej robusty, náš žalúdok dostane šok. Okamžite reaguje svojou rečou a tá je bohužiaľ len jedna - bolesť. Ako tomu predchádzame? Poznám viac skupín ľudí. Niekto kávu nahradí inou formou kofeínu( kofola, cola, energetický nápoj. Druhá skupina prestane piť kávu. Tretia skupina si nájde náhradu vo forme žaluďových, pšeničných alebo ražných káv - nekáv. Asi sa pýtate prečo hovorím o kávach - nekávach. Je to jednoduché, káva sama o sebe je krík, ktorý rodí čerešne a ich kôstka po upražení je to čo mnohých z nás prebúdza a robí nám krajší deň. Čudujem sa zákonom Slovenska, Európy, sveta, že umožnila volať nápoj ktorý obsahuje nula ( číslom 0 ) percent takejto rastliny kávou. Ak pijete takúto kávu a cítite sa vitálnejší a ako bonus váš žalúdok si slastne pomľaskáva, gratulujem vyhli ste sa bolesti brucha, pretože nepijete lacnú kávu, ale jediná sila ktorá vás udržuje v bdelom stave je slovo káva a jej PLACEBO efekt. 
Samozrejme ja tu nie som na to aby som hodnotil kvalitu daného produktu. A ani to robiť nebudem. Veď ako sa hovorí proti gustu žiaden dišputát.

Pre tých z vás ktorí sa nechcú vzdať zalievanej kávy, ktorá bola vopred namletá a stále vás bolí brucho mám pre vás jednoduchú radu. Neslaďte svoju kávu cukrom, ale medom. Každá stará mama vám povie o jeho účinkoch. Tu má však za úlohu obaliť stenu vášho žalúdka, aby látky spôsobujúce bolesť neprišli do kontaktu s ním samotným. :) Verte mi bude vám lepšie. 

Ak nechcete sladiť kávu vôbec, nieje problém :). To, že vám ku káve v kaviarni podajú vodu nieje len akési klišé, ale tak tak isto vám pomôže. Urobte to aj doma, budete prekvapení :)

Pre tých ktorí sú ochotní urobiť pre seba niečo viac, otočte vrecko s kávou na zadnú stranu a hľadajte 100% ARABIKA. Táto odroda obsahuje síce menej kofeínu, ale aj menej dráždivých látok. Je síce drahšia, ale za ustúpenie problémov to podľa mňa stojí. 

Ochutená káva

Je to zvyčajne zmes namletej kávy ochutená sladidlami a našimi kamošmi E-čkami. Trh výrobcov káv je tak veľký, že niekto musel prísť a začať ponúkať vanilkovú, čokoládovú orieškovú ba aj kávu s príchuťou belgických praliniek. Je to lákavé nie? Moja odpoveď je nie, pretože nemôžem zistiť akej odorody je moja káva, je namletá a tak stratila svoju prirodzenú chuť a je plná neprirodzených chuťových látok.

Priatelia, ja si plne uvedomujem, že doba sa zmenila, čo nieje iné ako to ostatné sa stráca v dave a light produkty nikdy nebudú to pravé. Ak mám však chuť na belgické pralinky, čo tak dať si svoju kávičku a ku nej otvoriť bonboniéru z belgicka? :) 

PS: Očakávam, že niekto príde s produktom škvarky light, ale už nikdy to nebude to na čo sme zvyknutí :) 

Do skávenia priatelia :) 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, vraj aby diaľnica neskončila v poli

Súčasťou združenia sú aj Strabag, Váhostav a Metrostav.

KOMENTÁRE

Zničia raz naše deti svet?

Do 20 rokov má zmiznúť takmer polovica pracovných miest.

PLUS

Zamrzla a nebilo jej srdce. Potom vstala z mŕtvych

Žena bola hodiny mŕtva, zmrzla na kosť a zažila zmŕtvychvstanie.


Už ste čítali?